• Aestimare Taxateurs

Negatieve rente op uw spaargeld

De groeiende economie van het laatste decennium heeft grote gevolgen. Zo registreer ik een toename van bijzondere collecties juwelen en horloges. Veelal met zorg samengesteld.


Een nieuwe groep echte liefhebbers is het niet ontgaan dat de waardeontwikkeling van bijzondere horloges, vintage horloges en juwelen van de bekende merken buitengewoon interessant is.


Neem een Patek Phillipe Nautilus in edelstaal, een Rolex Daytona en vintage juwelen van de grote Parijse merken. Een verveelvoudiging van waarde tijdens de laatste 10 jaar.


Deze waardeontwikkeling heeft ook een keerzijde.

Door deze enorme toename van vraag, naar juist deze specifieke objecten zorgt dat de gevaren toenemen. Vooral voor wie niet thuis is in deze materie schuilt een gevaar van kapitaalverlies en teleurstelling.


Tijdens taxaties neem ik steeds vaker waar dat in mooie collecties goede imitaties, samengestelde horloges en onjuiste papieren worden aangetroffen. Met name internet aankoop, kopen op online veilinghuizen en aankopen bij onbekende partijen zijn debet aan deze trend.


Voor deze specifieke markt is expertise onontbeerlijk. Bij aankoop een gerenommeerde dealer, bij taxatie voor de verzekering een gespecialiseerd taxateur, bij verzekeren een een gespecialiseerde verzekeraar.


De waarde ontwikkeling van deze objecten is zeer specifiek. Deze kennis is zeldzaam en opleidingen op dit gebied ontbreken. Het is duidelijk wat de toekomst gaat brengen, meer risico.


Toch zal deze markt meer mensen blijven aantrekken.


Het advies is duidelijk, laat bij aankoop niet de emotie maar de ratio spreken. Vraag advies aan een deskundige, vergelijk en verdiep u in de materie.


Eenmaal aangekocht is er weer ruimte voor emotie.


Geniet ervan!

11 keer bekeken